Skip to main content

Trafik kazası sonucunda araçlar hasar görmekte ve bu hasarlar tamir edilse dahi araç değer kaybı oluştuğundan firmamızla bu hesaplamayı yapabilirsiniz. Herhangi bir hasar ve kaza durumunda aracınızdaki değer kaybını görebilmek adına firmamızın sunduğu hizmetten yararlanabilirsiniz. Bu sayede aracın değer kaybının hesaplamasını yaparak aracın durumunu öğrenebilmek mümkündür.

Kaza yapan ve trafik kazasında aracın TRAMER kayıtlarına geçmesi muhtemeldir. Ortaya çıkan bir hasar sonucunda araçtaki onarımlar, parça değişimi gibi durumlar aracın değer kaybını ortaya çıkarmaktadır. Bu da 2. El piyasasındaki değerin düşmesine neden olacağından aracın değeri etkilenmektedir. Bir aracın orijinal şeklinin azalması ve piyasadaki değerinin düşmesi araç değer kaybına neden olmaktadır.

Aynı model ve markadaki iki adet aracın kaza yaptığını düşünürsek bunlardan birinin hasar gördüğünü ve motor parçasının değiştiğini belirtebiliriz. Burada önemli olan araca yeni olan parçanın takılmış olması halinde dahi kişiler tamir görmemiş ve orijinal olan aracı almayı tercih eder. Hasar gören araç 2. El araç piyasasında değer kaybetmektedir. Aracın onarımdan sonra ne kadar ekonomik kayıp yaşadığını görmek adına değer kaybının hesaplanması önemlidir.

Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Araç değer kaybı başvurusu için gerekli olan şartların yerine getirilmesi önemlidir. Çünkü bu gerekli olan durumların karşılanmaması halinde olumsuz dönüşler alınabilir. Başvurunun yapılması için ilk olarak trafik kazasından sorumlu olan kişinin sigortaya müracaat etmesi gerekir. Buraya tüm evrakların eksiksiz olarak teslim edilmesi önemlidir. Daha sonrasında 15 gün içinde cevap gelmemesi durumunda kişilerin Sigorta Tahkim Komisyonuna gitmeleri gerekmektedir.

Bunun yanında başvurunun yapılması için farklı bir yol daha vardır. Kişilerin dava açma yoluna gitmek gibi alternatifleri de bulunur. Bu sayede daha sorunsuz ve hızlı şekilde başvurunun yapılması mümkün hale gelir. Başvuru sırasında kişilerin belirli şekilde evrakları yanlarında bulundurması gerekir.

Gerekli belgeler ile gidip başvurunun yapılması hem işleri hızlandırır hem de olumlu sonuç almak adına sürece etki etmektedir. Araç değer kaybı başvurusunun yapılması adına birden çok seçenek kullanılır. Sigorta Tahkim Komisyonu, icra takibi, asliye ticaret mahkemelerindeki dava yolu kullanılır.

Araç Değer Kaybı İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Kazaların artması ya da anlık olarak kazaların meydana gelmesi durumunda kazalarda hasarlar oluşabilir. Kazalarda ise araçların değer kaybına uğramaması gibi bir durum bulunmaz. Alınan hasardan dolayı araçlar işlem ve onarımlardan geçmektedir. Araç için yapılan işlemler ve tamirler hasarı giderse de araç değer kaybının oluşmasına engel olmamaktadır. Bu yüzden değer kaybını en aza indirmek için kasko şirketine başvurulur.

Kasko şirketine yapılacak olan başvuruda araç değer kaybı için gereken evraklar hasarlı araç fotoğrafları, mağdur aracın ruhsatı, görgü tespit tutanakları gibi belgeler gerekir. Kaza anının resmi ve tespit tutanağı, aracın maddi hasarını gösteren ekspertiz raporu gerekli mercilere sunulmaktadır.

Araç Değer Kaybını Kim Karşılar?

Araç değer kaybının ödenmesi konusunda kaza sırasında kim daha çok kusurlu ise aracın değer kaybını karşılayacak olan kişi odur. Kişinin kaza durumunda kusuru daha azsa ya da hiç yoksa karşı tarafın aracını onun karşılamasına gerek yoktur. Bu durumda ilk olarak kaza anında en çok kusurlu olan kişi dikkate alınır. Aracın sigortası limitler göz önüne alınarak ödeme yapılır. Aracın onarımı ve değer kaybı da trafik sigortalarının poliçe limitine göre belirlenir. Bu durumda araç değer kaybını kim karşılar? Konusunda kaza anına bakmak gerekir. Kaza anında kim daha çok hatalı ve kusurlu ise o kişinin değer kaybını ödemesi beklenmektedir.

Mağdur tarafa ödenmekte olan değer kaybının belirlenmesinde gerekli davaların ya da işlemlerin yapılması gerekir. Bu hesaplamalar sonucunda da değer kaybına göre aracın kaybı karşılanmaktadır. Kullanılan araca kasko yaptırılmışsa bu değer kaybını kişi değil kasko şirketi yapmaktadır. Kaza esnasında karşı tarafında aracı hasar görebileceğinden bu hasarın karşılanmasından kasko şirketi sorumlu tutulmaktadır.

Araç Değer Kaybı Nasıl Sorgulanır?

Kişilerin kaza geçirmeleri durumunda farklı araç satın alımı gerçekleştirmek istedikleri zaman araç değer kaybının sorgulaması yapılmaktadır. Peki araç değer kaybı nasıl sorgulanır? Bunun için E – Devlet üzerinden bilgilendirme alınabilir. Buna ek olarak TRAMER kayıtlarına da bakılarak bu sorgulamanın yapılması mümkün olur.

Aracın plakası ve şasi numarası kullanılarak sigorta bilgi merkezi tarafından sağlanan hizmet ile de sorgulama yapılır. İlgili olan internet sitesine giriş yapılıp araç kaydına erişim sağlanmaktadır. Daha detaylı bilgilere erişmek isteyenler için de bu işlem mümkün olur.

Araç Değer Kaybı Hesaplaması Neye Göre Yapılır?

Bu konuda hiç uğraşmadan ve en pratik şekilde sonuç almak isteyenler için firmamızı tercih etmelerini öneririz. Firmamız ile sunulan hizmet kapsamında araç kaybının hesaplamasını sizler için yapmaktayız. Araç değer kaybının hesaplanması adına belirli noktalara dikkat edilip bazı hususların bilinmesi gerekir. Bunlar içinde marka ve model bilgileri, hasarın geçmişi ve niteliği, üretim yılı, aracın kilometresi, Pazar değeri gibi durumlar önemlidir.

Trafiğe çıkış tarihi, yedek parçalarına ulaşılma kolaylığı, boya onarımı, değişimi yapılan parçanın araçtaki yeri, parça değişiminin nasıl yapıldığı, geçmiş hasar durumları ve detayı gibi tüm bilgilere göre hareket edilir. Bu nedenle tüm bunlar araç değer kaybı hesaplaması neye göre yapılır? Konusunda olması gereken detaylardır.

Araç Değer Kaybı Nasıl Hesaplanır?

Değer kaybı hesaplamasının yapılması noktasında hasar araştırmasında her parçadaki hasar ya da işlemin etkisinin aynı olması beklenmemektedir. Bu nedenle her aracın özel olarak kendine göre bilgileri ve detayları bulunmaktadır. Araç değer kaybında hesaplama yapılırken bazı teknik detayların incelenmesi gerekir. Bu durumda araç değer kaybı nasıl hesaplanır? Konusunda araca dair olan bilgilerin tam ve eksiksiz bulunması gerekir.

İlk olarak aracın üretim tarihi, aracın kilometre hesabı, alacağı hasarın niteliği, aracın trafiğe çıkmaya başladığı tarih, aracın markası ve modeli, aracın piyasada olan değeri ve parametreler de kullanılarak hesaplama yapılır. Dolayısıyla tüm bu detaylarla araç değer kaybının hesaplanması mümkündür. Bu yüzden firmamızdan yardım alarak en kısa süre içinde araç değer kaybının hesaplanmasını yaptırabilirsiniz.

Araç Değer Kaybı Davası Şartları Nelerdir?

Kaza yapılma anında kusurlu ve hatalı olan kişinin değer kaybı davasında Borçlar Kanununa göre az kusurlu ya da kusursuz olması gerekmektedir. Bunun kanıtlanması halinde haklı taraf araç değer kaybı kusurlu olan kişi tarafından ödenmektedir. Bu yüzden haklılık şartı aranmakta ve bu ispatlanmalıdır. TRAMER kaydına bakıldığı zaman kaza sırasında zarar gören parçaya işlem yapıldığı gözlemlenmekteyse değer kaybı başvurusunda bulunulamamaktadır.

Değer kaybının ödenmesi için sigorta şirketiyle bir sorun yaşanması halinde değer kaybını göstermekte olan ekspertiz raporuyla Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuruda bulunulabilir. Araç değer kaybı davası şartları iyi şekilde öğrenildikten sonra işlemleri aksamaması adına daha hızlı şekilde sonuçlar alınabilir. Araç değer kaybına dair tüm detayları ve bilgileri almak, araç değer kaybının hesaplanmasını yaptırmak adına firmamızı tercih edebilir ve hizmet alabilirsiniz. Bu sayede hesaplama konusunda en iyi ve pratik şekilde destek alabilirsiniz.

Whatsapp Hattı
Taşıt Değer Kaybı Merkezi
Merhaba, Nasıl Yardımcı Olabiliriz?