Skip to main content

Motorlu taşıtların dahil olduğu bir kazadan sonra muhtemel değer kaybını tahsil edebilmeniz için birtakım araç değer kaybı talebi şartları vardır. Araç değer kaybı davası olarak da bilinene aşağıdaki şartları karşılıyor olmanız gerekmektedir.

  • Kazada suçlu olan taraf siz olmamalısınız.
  • Kazayı yapan iki araç bulunmalı. Yani kaza, iki aracın çarpışmasıyla gerçekleşmeli.
  • Kazayı, olaydan hemen sonra tutanak altına almış olmalısınız.
  • 2 yıllık zaman aşımı şartını kaçırmamalı, 2 yıl içerisinde talepte bulunmalısınız.
  • Aracınız 125.000 km’nin üzerinde olmalıdır.
  • Araç değer kaybı yaş sınırı 10 yıl olarak belirlenmiştir. Aracınız 10 yaşından büyük olmamalıdır.
  • Karşı tarafın trafik sigortasının bulunması gerekmektedir; eğer kazayı yapan tarafın trafik sigortası yoksa araç değer kaybını bizzat ödemek zorunda kalır.

Kazanılan Araç Değer Kaybını Kim Öder?

Araç değer kaybını kasko öder mi? Bütün bu açıklamaları ışığında, kazada kusurlu bulunan tarafın trafik sigortası karşı tarafın araç değer kaybını telafi etmek zorundadır. Dolayısıyla araç değer kaybını trafik sigortası karşılar mı sorusunun cevabı evettir. Kasko poliçesinde böyle bir madde varsa kasko şirketi de araç değer kaybını karşılayabilir, eğer böyle bir madde yoksa karşılamak zorunda değildir. Kusurlu tarafın aracı da değer kaybına uğrar ve bundan da kendi kasko şirketi sorumludur.

Araç Değer Kaybı Sorgulama

Geçirdiğiniz kazanın ardından ya da 2. el bir araç satın almak istediğinizde araç değer kaybı sorgulama işlemini farklı şekillerde yapabilirsiniz. E-devlet üzerinden kendi üzerinize olan aracın hasar kaydını görebilmek mümkün. Bundan başka Tramer kayıtlarına da göz atabilirsiniz. Aracın plakasını ve şasi numarasını kullanarak Sigorta Bilgi Merkezi’nin sağladığı hizmet ile sorgulama yapabilirsiniz. İlgili web sitesine üye olarak ya da olmayarak 4 TL karşılığında aracı sorgulayabilirsiniz. Detaylı bir sorgulama yapmak istiyorsanız ikinci bir 4 TL daha ödemeniz gerekmektedir. Detaylı sorgulamada hasar geçmişi, değişen parça, hasarı karşılayan şirket, poliçe, tutanak, yaralanma ve ölüm detayları gibi bilgilere de ulaşabilirsiniz.

5664 Kaza Geçmişi Sorgulama Telefonlarınızın kısa mesaj (SMS) özelliğini kullanarak da bir aracın kaza geçmişi hakkında sorgulama yapabilirsiniz. Sorgulama yapılacak olan aracın plakası ya da şasi numarası arada boşluk bırakılmadan yazılır ve bu mesaj 5664’e 7 TL karşılığında yollanır. Aracın hasar kaydı telefonunuza mesaj olarak gelmektedir. Ancak unutmayınız ki bu hizmet sadece 2003 yılından sonraki kayıtları kapsar. Ayrıca;

  • 5664’e DETAY yazıp boşluk bırakarak aracın plakası ya da şasi numarasını girip marka, model, plaka değişimi, kayıtlı olduğu iller, araç türündeki değişimler, son sahibinde aracın kalma süresi, kasko bilgisi, trafiğe çıkış bilgisi gibi bilgilere de ulaşabilirsiniz.
  • Araçta değişen bir parça olup olmadığını öğrenmek için 5664’e PARCA yazıp boşluk bıraktıktan sonra plaka ya da şasi numarasını yazmak suretiyle sorgulama yapabilirsiniz.
  • Kaza tespit tutanağı için TUTANAK yazıp boşluk bırakarak aracın plakasını (boşluk bırakmadan) ya da şasi numarasını yazıp 5664’e yollayabilirsiniz.
  • Poliçe bilgisini öğrenmek için KASKO veya TRAFİK yazıp boşluk bırakarak aracın plakasını boşluk bırakmadan yazıp 5664’e yollayabilirsiniz.

Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Aracınızın dahil olduğu kazada oluşan değer kaybını tazmin ederek aracınızın 2. el piyasasında yaşayacağı değer kaybını minimuma indirmek için değer kaybı başvurusu yapmalısınız. Kazada kusurlu taraf siz değilseniz eğer, birtakım prosedürleri gerçekleştirerek başvurunuzu tamamlamak mümkün. “Taşıt değer kaybı başvurusu nasıl yapılır?” merak ediyorsanız, tecrübeli avukatlarımız aşağıdaki tüm işlemleri sizin yerinize yürütmekte ve değer kaybınızı tahsil ederek hesabınıza yatırılması sağlamaktadır.

  • Aracınızın değer kaybettiğini kanıtlayan fotoğraflar öncelikli delillerdir. Aracınızın hasar gören parçalarını her açıdan gösteren fotoğrafları toparlıyoruz.
  • Kazanın ardından kaza ve hasar tespit tutanağı tutulmuş olmalıdır. Tutanakta kazanın nasıl meydana geldiği, hangi tarafın kusurlu olduğu yazılmalıdır. Raporunuzu inceleyerek dosyanıza dahil ediyoruz.
  • Araç değer kaybı başvurusu yapmadan önce ekspertiz raporu da alınmalıdır. Peki, taşıt değer kaybı ekspertiz raporu nasıl alınır? Kara araçları konusunda sigorta eksperliği ruhsatı olan bir sigorta eksperine başvurarak aracınızın değer kaybı raporu yazdırılmaktadır.
  • Aracınızın onarımını ya da tamiratını yaptırdıktan sonra faturayı da almalısınız. Fatura, aracınıza ne kadar masraf yaptığınızı ortaya çıkarır. Dosyanıza eklenen yagane gider belgesi faturanızdır.
  • Araç ruhsatınızı da dosyanıza dahil ediyoruz.
  • Tramer kaydı kaza sonrası aracınızda meydana gelen zararı devlet kayıtları ile ortaya koymaktadır. Tramer kaydını da başvuru dosyanıza ekliyoruz.

Detay Bilgi: Tramer kaydında aracınızın kaza esnasında zarar gören parçasında daha önce herhangi bir işlem yapıldığı belirtiliyorsa araç değer kaybı başvurusunda bulunamazsınız. Bütün bu belgeleri usulüne uygun olarak dosyanıza ekledikten sonra kusurlu olan tarafın sigorta şirketine araç değer kaybının tazmini için başvurunuzu gerçekleştiriyoruz. Kusurlu tarafın sigorta şirketi kanuni olarak zararı ve değer kaybını karşılamak durumundadır.

Değer Kaybı Reddi

Kazada sizin de bir kusurunuz varsa aracınızın değer kaybı, sizin kusurunuz da dikkate alınarak hesaplanır. Ancak bazı durumlarda kusurlu tarafın sigorta şirketi masrafı karşılamayı reddedebilir. Böyle bir durum söz konusu olursa eğer, Sigorta Tahkim Komisyonu’na ya da yetkili mahkemelere başvuruda bulunmaktayız. Bu tip davalar için Asliye Hukuk ve Asliye Ticaret mahkemeleri yetkilidir. 2 senelik zaman aşımı süresi içerisinde söz konusu mahkemelere dava yolu açıktır. Kusurlu olan tarafın sigortası yoksa doğrudan dava açabilir ve aracınızın değer kaybını şahsın kendisinden de tazmin edebilirsiniz.

Araç Değer Kaybı Dilekçe Örneği

Yukarıdaki belgeleri temin edip dosyaladıktan sonra usulüne uygun bir dilekçe ile sigorta şirketine başvuru yapılmaktadır. Bu dilekçede; meydana gelen tüm olaylar plaka, poliçe numarası, tarih ve adres gibi bilgiler yazılmalıdır. Sigorta şirketi, kanuni zorunluluk gereği, dilekçenize 15 gün içerisinde cevap vermek durumundadır. İletişim formlarımıza bilgilerinizi bırakarak dilekçe örneği ve değer kaybı hesaplaması talep edebilirsiniz.

Araç Değer Kaybının Hesaplanması

Araç değer kaybının hesaplanması teknik bazı detayların incelenmesini gerektirir. Öndül Avukatlık Bürosu, sizden istenen bilgiler ışığında araç değer kaybı hesaplama işlemlerini gerçekleştirir. Bu işlemi yaptırabilmeniz için aracınızın daha önce kaza yapmamış, onarım ve tadilat işlemi geçirmemiş olması gerekmektedir.

Araç değer kaybı hesaplamada;

    • aracın üretim yılı
    • aracın marka ve modeli
    • aracın kilometresi
    • hasarın niteliği
    • aracın trafiğe çıkış tarihi
    • aracın pazar değeri gibi parametreler kullanılır.

Yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda iletişim formumuzdan veya e-mail adresimize bilgilerinizi iletmeniz durumunda aracınızın analizi ücretsiz olarak yapılıp size gönderilecektir.

Whatsapp Hattı
Taşıt Değer Kaybı Merkezi
Merhaba, Nasıl Yardımcı Olabiliriz?