Aracınızın geçirdiği kazalarda hasar giderilmesi dışında değer kaybı talep beyanı da oluşturabileceğinizi biliyor muydunuz? Trafik kazalarında suçlu olan tarafın sigorta şirketi hasarınızı karşılamak durumundadır. ancak hasar aracınızda aynı zamanda bir değer kaybına da neden olur. Bunun sonucunda 2. el piyasasında satış değirinde düşüş meydana gelir. İşte bu değer kaybını talep etme hakkınız bulunmaktadır.
Sizin de istemeden müdahil olduğunuz bir kaza geçirdiğinizde kusurlu taraf olmadığınız takdirde aracınızın değer kaybını kusurlu tarafın sigorta şirketinden talep edebilirsiniz. Sigorta şirketi kanunların çizdiği zorunluluk çerçevesinde aracınızın değer kaybını size ödemek durumundadır. Ancak kasko şirketinin -poliçede özel bir şart yoksa- araç değer kaybını karşılama zorunluluğu yoktur. Çünkü kaskolar genellikle aracı garantiye almak amacıyla yaptırılan sigortalardır. Kusurluluk durumuna bakılmaksızın hasarınızın karşılanması üzerine poliçeler hazırlanmaktadır.
Araç değer kaybı için kusurlu tarafın sigorta şirketine başvurabilirsiniz.
- Kusurlu taraf siz değilseniz,
- Aracınız daha önce değer kaybına uğramamışsa,
- Zarar gören parçada kaza öncesi tamirat ve tadilat yapılmamışsa
sigorta şirketi araç değer kaybını karşılamak zorundadır. Farklı bir nedenden dolayı ret yanıtı alırsanız Sigorta Tahkim Kurulu’na ya da Asliye Hukuk ve Asliye Ticaret mahkemelerine başvuruda bulunabilirsiniz.
Aracınızdaki zarara bağlı olarak kusurlu tarafın sigorta şirketine değer kaybı talep beyanı ile başvurmanız mümkün. Bunun için sigorta şirketi talep beyanı ile birlikte sizden başka birtakım belgeler de isteyecektir. Bu belgeler, aracınızın gördüğü zararı ve değer kaybını gösteren, ispatlayan belgelerdir.
Kusurlu tarafın sigorta şirketi;
- Hasar ve kaza tespit tutanağı
- Tramer kaza tespit tutanağı
- Ekspertiz raporu
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Ehliyet
- Fatura
- Ruhsat
- Hasar gören aracın fotoğrafları
- Alkol raporu
- IBAN no
gibi belgeleri isteyecektir. Bütün bu belgeleri değer kaybı talep beyanı ile verilmelidir. Değer kaybı talep beyanına da aracınızın kazaya maruz kaldığını, size çarpan aracın plakasını ve sigorta poliçesini yazmanız ve aracınızın uğradığı değer kaybını (TL olarak) belirtmeniz gerekmektedir. Bu bilgileri muntazaman ve doğru olarak yazmanız ret yanıtı almanızın önüne geçecektir. Aksi durumda dikkate alınmayabilir.
eğer kaybı sorgulama, tahmini talep edebileceğiniz tutarı hesaplamak için iletişim formlarımızdan araç ve kaza bilgilerinizi bize iletebilirsiniz. Aracınızın değer kaybını talep etmenin kanuni haklarınız olduğunu unutmayın. Aracınız bir kazanın ardından maddi zarara uğradıysa bunu 2 sene içerisinde ilgili sigorta şirketinden talep edebilir, aracınızın değer kaybını tazmin edebilirsiniz.
- Araç değer kaybı davası dilekçesi örneği
- Araç değer kaybı başvuru dilekçesi örneği
- Değer kaybına itiraz dilekçesi
konuları ile ilgili detaylı bilgi için bizi arayabilirsiniz. değer kaybı talep beyanı için gerekli evraklarla başvurunuzu gerçekleştirerek hiç bir ücret ödemeden hak ettiğiniz tutarın hesabınıza yatırılmasını sağlamaktayız.