Değer kaybından kim sorumludur? Nelere dikkat etmeli?
Trafik kazası sonucunda ortaya çıkan zararlardan; araç maliki, işleteni ve sürücüsü ile trafik sigortası müştereken ve müteselsilen sorumludurlar. Araç değer kaybının karşılanmasında önemli iki husus bulunmaktadır. İlk önemli husus; araç değer kaybından sorumlu olan kişilerin ihtar çekilerek temerrüde düşürülmesidir. İhtara rağmen araç değer kaybı sorumlularca karşılanmazsa yargılama sürecine geçilecektir.
İkinci önemli husus; kazaya neden olan kusurlu karşı aracın Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası yani Trafik Sigortası’nın bulunup bulunmadığıdır? Eğer aracın sigortası var ise bu durumda değer kaybı sigorta şirketinden poliçe limitleri dahilinde Asliye Ticaret Mahkemesi’nde ya da Sigorta Tahkim Komisyonu’nda gerçekleşecek olan yargılama neticesinde tahsil edilecektir. Kazaya neden olan kusurlu aracın trafik sigortasının bulunmadığı durumlarla ortaya çıkan zararın trafik sigortası poliçe limitlerini aştığı hallerde ise kusurlu aracın malikine, işletenine veya sürücüsüne karşı dava açılarak araç değer kaybı tahsil edilir.
Araç Değer Kaybı Şartları
Araç değer kaybı ya da hasar değer kaybı olarak adlandırılan bu bedeli talep etmek için bazı önemli şartların sağlanmış olması gerekmektedir. Bu şartlar;
Araç değer kaybı tazminatı hak sahibi olabilmek için öncelikle, tazminatı talep eden kişinin kazada haklı yani kusuru olmayan taraf olması gerekmektedir. Hasar değer kaybı tutarlarını hasara neden olan kazaya sebebiyet veren ya da kusurlu olan kişiler talep edemez.
Araç değer kaybı tazminatını talep etmek için olayın gerçekleştiği tarihten itibaren en geç 2 yıl içerisinde başvuru yapmak gerekmektedir. Aksi takdirde araç değer kaybı tazminat hakkı ortadan kalkmaktadır.