Hasar gören aracın onarımının orijinal parçalar yerine yan sanayi veya çıkma parçalarla onarım bedeliyle, orijinal parçalarla onarım bedeli arasındaki farka hasar farkı denir. Başka bir ifadeyle orijinal parça fark bedeli de denilmektedir.

Günümüz ekonomik şartları da göz önüne alındığında, trafik sigortaları araçların onarımlarından kaynaklanan yüksek bedellerden dolayı en uygun onarım yoluna gitmektedir.

Elbette ki ekonomik onarım yoluna gidebilirler ancak daha öncesinde orijinal bir halde olan aracınızın muadil, yan sanayi veya çıkma parçalarla onarılmasını hiçbirimiz kabul etmeyiz.

Trafik sigortası hasarlarında eşdeğer parça kullanımı sorunu ve çözüm önerileri için sizlere bu makaleyi hazırladım.

Hasar farkı tazminatı nedir? Hasar bedeli davası nasıl açılır? Hasar tazminatı başvurusu nasıl yapılır? Sorularına tek tek cevap vereceğim.

Hasar tazminatı dolandırıcılığı noktasında sizi yazımın başında uyarmak istiyorum. Eğer bir gün telefonunuz çalarda hasar farkı hakkınız var sizi sigorta şirketinden arıyoruz derlerse inanmayın. Sigorta şirketlerinin böyle bir uygulaması yoktur.

Hasar Farkı Tazminatı Başvuru Şartları

  • Aracın daha öncesinde aynı bölgeden hasar almamış olması
  • Tramer kaydı olmasa dahi parçaların daha öncesinde işlem görmemiş olması
  • Hasar gören parçanın orijinal olması
  • Onarım eşdeğer, muadil, logosuz orijinal veya çıkma parçalarla yapılmış olması
  • Değiştirilmesi gereken bir parçanın onarım yapılmış olması
  • Yapılan onarımın hasar ekspertiz raporunda belirtilmiş olması
  • Kaza tarihinden itibaren iki yıl geçmemiş olması

İkinci önemli husus; kazaya neden olan kusurlu karşı aracın Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası yani Trafik Sigortası’nın bulunup bulunmadığıdır? Eğer aracın sigortası var ise bu durumda değer kaybı sigorta şirketinden poliçe limitleri dahilinde Asliye Ticaret Mahkemesi’nde ya da Sigorta Tahkim Komisyonu’nda gerçekleşecek olan yargılama neticesinde tahsil edilecektir. Kazaya neden olan kusurlu aracın trafik sigortasının bulunmadığı durumlarla ortaya çıkan zararın trafik sigortası poliçe limitlerini aştığı hallerde ise kusurlu aracın malikine, işletenine veya sürücüsüne karşı dava açılarak araç değer kaybı tahsil edilir.

Hasar Tazminatı Hesaplama

Hasar Tazminatı Hesaplama

Eşdeğer parça uygulaması noktasında teknik bir bilgiye sahip olmayabilirsiniz. Bu aşamada bir tavsiyem var.

Mutlaka aracınızın onarımı tamamlandıktan sonra hasar ekspertiz raporunuzu almayı unutmayın. Çünkü hasar farkı olup olmadığı eksper raporu doğrultusunda tespit edilecek.

Yapılacak olan hesaplama tamamen teknik bir incelemeye dayanıyor. Hasar gören parçanın onarım bedeli ile orijinal parçanın fiyatlarını bilmek gerekiyor.

Bu aşamada teknik desteğe ihtiyacınız olacak, eğer ekspertiz raporunuzu aldıysanız aşağıda bulunan iletişim tercihlerinden bana ulaşabilirsiniz ücretsiz olarak inceleyip size bilgi vereceğim.

Leave a Reply